Vidreres, bressol del criquet
L’antic camp de futbol acollirà la primera instal·lació permanent de Catalunya d’una disciplina que mobilitza 48 clubs i 600 esportistes
Un duel entre el Pakistan i l’India de la Copa Mundial disputat el mes passat a Austràlia va convocar una audiència milionària davant de la televisió. L’equipament de la Selva serà molt modest però permetrà fer un pas endavant als seus practicants
JORDI ROURA VIDRERES Austràlia i Nova Zelanda són l’escenari, fins al proper 29 de març, de la Copa Mundial de criquet. Fa unes setmanes, un dels duels estrella, entre l’Índia i el Pakistan, va convocar una audiència multimilionària davant d’una televisió. Desconegut a Catalunya, és un espectacle de primer nivell mundial en diversos països de la Commonwealth. Amb més modèstia, el criquet s’obre camí a casa nostra.
La Federació Catalana es va formalitzar el 2013 i després de dos anys organitzant partits en escenaris provisionals (camps de futbol, de rugbi, de beisbol, adaptats com es podia, i sense reunir les mides necessaries de 130×150 metres), ja albira la inauguració del primer camp permanent. Serà a Vidreres, on ahir el delegat de la Federació, Robert Masih, i l’alcalde, Jordi Camps, van visitar uns terrenys on ja s’han iniciat les obres d’adequació i que també trepitjaran aquest cap de setmana membres de la Federació internacional.
A Catalunya hi ha gairebé mig centenar de clubs federats, que mobilitzen uns 600 esportistes. De moment la majoria són immigrants de països com el Pakistan, l’Índia o Bangla Desh, però la voluntat de la Federació és poder obrir el seu esport a molts més practicants. “Ens agradaria que fos també un esport català”, explicava ahir Masih després de la visita. L’equipament de Vidreres està ubicat a l’antic camp de futbol d’entrenament, a la zona esportiva. De moment es farà una primera actuació, que compta amb el suport de la Generalitat, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament per deu anys.
“Més endavant la Federació es plantejarà fer grades, posar gespa i les actuacions que cregui necessàries. Per a nosaltres és una bona operació perquè és a cost zero”, subratlla l’alcalde. Com va arribar Vidreres a contactar amb la Federació de criquet és un cúmul de casualitats: “Un dia vam coincidir amb membres de les federacions de beisbol i criquet i vam saber que estaven buscant emplaçament. Els vam oferir venir al poble perquè estem molt ben comunicats i era una bona oportunitat”, afegeix Jordi Camps.
Robert Masih diu que el criquet “és similar al beisbol però amb algunes diferències, com ara les tècniques de batejar i de llançament”. Segons ell, resulta una disciplina atractiva “tant per al jugador com per l’espectador”, tot i que els partits tenen durades poc convencionals. Els que es juguen a Catalunya poden allargar-se entre tres i quatre hores, però en les grans competicions se n’han disputat de més de set hores i fins i tot alguns que han durat cinc dies.
Del mig centenar de clubs que hi ha a Catalunya, gairebé una desena són gironins, en municipis com Olot, Empuriabrava, Arbúcies, Santa Coloma i Girona. Masih explica que volen aprofitar el camp de Vidreres per convidar-hi clubs europeus a fer-hi estades, aprofitant l’interès turístic que desperta la Costa Brava i la proximitat amb Barcelona.
(Photo – Marc Marti ….. Robert Masih y Jordi Camps ahir al futur equipament)