09-01-2012
Òmnium serà present diumenge el Dia Criquet Català
Òmnium Cultural serà present aquest diumenge, dia 15, en el I Dia del Criquet Català que es farà a les instal·lacions de l’INEFC (avinguda de l’Estadi s/n) a Barcelona. Una delegació d’Òmnium, encapçalada per la presidenta de l’entitat, Muriel Casals, participarà així en la primera jornada promocional d’aquest esport al país, organitzada pel Catalunya Cricket Club amb la col·laboració d’Òmnium i altres entitats de la societat civil. En aquest sentit, Muriel Casals ha volgut insisitir en la importància de donar suport actiu a totes iniciatives com aquestes que esdevenen una jornada cívica que anirà molt més enllà del simple descobriment d’un esport i ha demanat als socis que participin d’aquesta festa. La presidenta d’Òmnium farà un breu parlament de benvinguda a les 11 del matí aprofitant un dels moments de descans de la jornada
Durant la jornada hi haurà diverses activitats totes les instal·lacions de l’INEFC. Així, des de les nou del matí, aquells que vulguin, petits i grans, podran aprendre les regles i el joc del criquet, podran practicar aquest esport i, fins i tot, podran veure un partit entre jugadors professionals que viuen a Catalunya. Una festa, doncs, de cohesió social que permetrà a molta gent conèixer el criquet, un esport que creix dia rere dia al nostre país després de l’arribada a Catalunya de moltes persones nascudes al continent asiàtic.
COHESIÓ. El criquet vol fer-se un espai a Catalunya
13-12-2011
Autor
Text: Gerard Valldepérez / Fotografia: Dani Codina i Albert Suc
Publicat a:
Revista Òmnium . Hivern 2011. Número 19
De tots els esports practicats per nouvinguts que busquen el seu espai a la societat catalana, el criquet és segurament el que més ha arrelat i més oportunitats de creixement té. Es tracta d’un joc d’origen anglès, que es juga amb un bat i una pilota i en què s’enfronten dos equips d’onze jugadors. Un joc que, avui, arreu de Catalunya ja té 26 clubs registrats. L’empenta dels seus impulsors locals, ciutadans provinents de l’Índia, el Pakistan i Bangladesh, recorda la d’aquells europeus que a finals del segle XIX començaven a disputar a casa nostra els primers partits d’un altre esport en equip —anglès, of course— que es juga amb una pilota, també enfronta onze contra onze i que després una dècada del segle XXI té en un club català fundat per un suís i amb una mentalitat clarament integradora —tant se val d’on venim, si del Sud o del Nord— el millor exponent a escala mundial. Es repetirà la història?
L’entrada del criquet —terme ja recollit pel DIEC— a casa nostra és força recent: l’any 1991 un grup d’anglosaxons residents a Barcelona volen seguir practicant un dels esports rei arreu dels països de la Commonwealth. És així com Phil Paterson, entre d’altres, funda el Barcelona Criquet Club, que comença a disputar partits amistosos amb equips de la costa peninsular formats per jugadors d’orígens similars. A partir del 2001, els protagonistes canvien i són els nouvinguts provinents de les antigues colònies britàniques del sud d’Àsia, com l’Índia, el Pakistan i Bangladesh, els que comencen a batejar en parcs, carrers i altres espais a l’aire lliure de les nostres ciutats, oferint així a molts catalans el primer contacte visual amb aquest esport. De tant en tant, lloguen els camps de la Vall d’Hebron i les instal•lacions del Club de Beisbol i Softbol de Gavà per jugar-hi partits amistosos, però no existeix cap tipus d’organització.
El primer moviment associatiu té lloc l’any 2008, quan neix el Catalunya Criquet Club (CCC) i, amb ell, es dóna l’embranzida més gran a la pràctica d’aquest joc arreu de Catalunya. Els seus promotors visiten les comunitats asiàtiques de les ciutats d’Olot, Girona, Arbúcies, Vic, Tona, Lloret de Mar, Santa Coloma de Farners, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Tarragona, Tortosa i Barcelona, i hi impulsen la constitució de clubs esportius. En només tres anys el nombre d’equips registrats passa de tres als 26 de l’actualitat. Un cop assolit l’objectiu d’organitzar les comunitats de jugadors per tot Catalunya, el 27 de desembre de 2009 es constitueix la Unió Esportiva Catalana de Clubs de Criquet (UECCC), embrió d’una futura Federació Catalana de Criquet, que agrupa a tots els clubs catalans (com dèiem, 26). Aquell mateix any s’organitza el primer torneig català de criquet, la primera lliga catalana i la primera copa independència. Actualment, des del CCC i la UECCC es treballa en la creació d’escoles de formació i en el foment de l’ensenyament del criquet a les escoles del país d’acollida. Exemples d’aquesta tasca són les jornades que es van realitzar al Festival Casa Àsia el 2010, on es van impartir classes de tècnica als més petits, i la visita a l’Escola Fabra d’Alella. Paral•lelament, s’han iniciat converses amb l’Escola Catalana de l’Esport i l’Àrea d’Esport Escolar del Consell Català de l’Esport, així com el Departament d’Ensenyament, per tal d’introduir el criquet dins de les activitats esportives escolars.
Per un camp reglamentari
Aquest treball intens de promoció del criquet a Catalunya ha atret l’interès del International Cricket Council (ICC), el principal organisme mundial. Com a conseqüència, Robert Masih, fundador del CCC, ha estat designat, per aquest ens, responsable del desenvolupament d’un dels projectes més il•lusionants que existeixen al voltant d’aquest esport: l’organització d’una Champions League de Criquet amb seu permanent a Barcelona. Per assolir aquesta fita, es fa necessària la construcció d’un camp de criquet reglamentari. És per aquest motiu que el president de la UECCC, Khalid Shabaz, i el mateix Masih, en condició de director general, van mantenir una reunió a les oficines de Londres de l’ICC amb el seu president, Richard Holdsworth, el qual va garantir el seu suport al projecte de construcció del camp.
Mentre no arriba el camp dels somnis, però, Catalunya ja gaudeix de la pràctica del criquet amb regularitat. Cada cap de setmana entre els mesos de març i octubre —aquest és un esport a l’aire lliure que prefereix el bon temps— mig miler de jugadors bategen a les instal•lacions de l’INEF de Barcelona i al Camp Municipal de Beisbol Carlos Pérez de Rozas de Montjuïc, agrupant sota la bandera del fair play dos pobles enfrontats políticament com són l’Índia i el Pakistan. El Catalunya Criquet Club és el club més potent entre els catalans: l’any 2011 ha quedat campió de la Lliga Catalana.
Més enllà de la crònica esportiva, els promotors del criquet fan mans i mànigues perquè el seu esport guanyi visibilitat en la societat catalana. Amb aquest objectiu, es va celebrar el I Torneig Internacional Ciutat de Barcelona, disputat entre els dies 22 i 25 de setembre al Pérez de Rozas de Montjuïc. Organitzat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Secretaria General d’Esports i la Casa Àsia, hi van participar els equips Catalunya Juniors, Cornellà Juniors, Santa Coloma Juniors, Ali Youngsters i Girona Juniors, a més dels amfitrions, el CCC, que es va enfrontar a un equip convidat escocès, el Woodcutters.
Per a sorpresa de molts, el criquet és un esport en plena expansió a Catalunya. Els seus promotors, que no han dubtat a l’hora de reflectir la seva catalanitat en les denominacions oficials, treballen per fer-se un espai en el teixit associatiu del nostre país, raó per la qual busquen el suport d’institucions i empreses de la societat civil catalana.
I Dia Català del Criquet
Voleu presenciar un partit de criquet entre equips professionals arrelats a Catalu-nya? L’equip del Catalunya Criquet Club, con-jun-tament amb Òmnium i altres entitats, organitzen el proper 15 de gener del 2012 el I Dia Català del Criquet, una jornada de portes obertes amb l’objectiu de fomentar la cohesió social a través de l’esport. Entre altres activitats, els nens tindran la possibilitat de conèixer les regles del joc i participar en un entrenament de l’equip local.
El nou Joan Gamper és indi
El creixement espectacular del criquet entre les comunitats índia i paquistanesa s’ha degut en gran part a l’empenta de Robert Masih, president del Catalunya Criquet Club. En Robert és un químic de 36 anys nascut al nord de l’Índia, país que avui domina l’escena internacional d’aquest esport. Va arribar a Barcelona el 2005, viu al barri d’Hostafranchs i ha fet arrels aquí: està casat amb una catalana, parla català i és seguidor del Barça; de fet, a ell ja s’hi han referit com “el Joan Gamper del criquet català”.
Criquet, català i convivència a l’Hospitalet
CNL de l’Hospitalet, Consorci per a la Normalització Lingüística
El 26 de maig del 2011, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Hospitalet de Llobregat va organitzar un Taller de criquet per a pares i mares de l’Escola Pere Lliscart i de l’Institut Pedraforca, del barri de la Florida, dins el curs de Català inicial de 20 hores (curs per entendre el català). Els alumnes d’aquest curs, durant l’última classe, van treballar els diferents aspectes del joc del criquet: regles, vocabulari… i el darrer dia hi van jugar acompanyats de 12 nois pakistanesos i indis de l’aula d’acollida de l’Institut Pedraforca, que van fer una primera demostració d’aquest esport per als alumnes del curs de català i després van jugar tots plegats. Irfan Ilyas, alumne de l’Escola d’Adults de Sant Ramon, i Jordi Ballart, tècnic del CNL de l’Hospitalet, van conduir el joc. Durant una hora i mitja hi va haver un intercanvi de coneixements, experiències, etc. a través de la llengua catalana. El material per dur a terme el taller va ser cedit per la Unió Esportiva Catalana de Clubs de Cricket (UECCC).
L’organització de l’activitat respon a l’objectiu d’afavorir la convivència entre diferents col•lectius a través de la llengua catalana i oferir una activitat d’ús amb contingut implícit i explícit alhora de llengua. La valoració ha estat molt positiva: hi han participat col•lectius d’orígens diferents, ha afavorit la convivència entre diferents cultures i generacions i el català ha estat la llengua d’ús.
Actualment, el CNL de l’Hospitalet està treballant conjuntament amb el TERMCAT per a la fixació de la terminologia de l’esport del criquet en català i la seva incorporació a futures edicions de diccionaris d’esports. El passat 10 d’octubre es va fer una Sessió de normalització amb diferents especialistes del món del criquet, entre els quals hi havia el director general de la UECCC, Robert Masih, i el tècnic del CNL que va conduir el joc, Jordi Ballart.