Articulo sobre cricket del periodista Ángel Gallardo para la revista La Fosbury, que ha sido premiada como la mejor nueva publicación catalana del año por parte de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Digitals
TOT VA COMENÇAR L’ANY 2007, QUAN ROBERT MASIH, UN HOME NASCUT A L’ÍNDIA ARA FA 41 ANYS, JUGAVA A CRIQUET AL PARC JOAN MIRÓ DE BARCELONA AMB UNS QUANTS AMICS. EN AQUELL MOMENT, A EN MASIH SE LI VA OCÓRRER LA POSSIBILITAT DE CREAR EL SEU PROPI EQUIP PER TAL D’ORGANITZAR COMPETICIONS EN UN PAÍS ON FINS ALESHORES NOMÉS ES TENIA CONSTÀNCIA DE L’EXISTÈNCIA DE TRES CLUBS DE CRIQUET, TOTS ELLS NO OFICIALS.
Vuit anys després, concretament el passat 22 de març de 2015, Catalunya va ser testimoni d’un pas més en l’expansió del criquet al nostre territori, i en Robert Masih hi va ser present, tot i que en aquest cas ja com a vicepresident de la Federació Catalana de Cricket. I és que aquell dia, Montjuïc va ser l’escenari triat per a l’estrena oficial de la cinquena Lliga catalana de criquet, un esport que en els darrers anys ha anat obrint-se forat en un mercat homogeneïtzat per esports de base com l’hoquei, l’handbol o el bàsquet, entre d’altres.
La notícia de la celebració d’aquesta cinquena edició es va produir just un mes abans, concretament el 23 de febrer. Aquell dia, el president de la Federació Catalana de Criquet (FCC), Khalid Shabaz, va anunciar des de la seu nacional de la Fundació Nous Catalans (Santa Coloma de Gramenet) i amb la presència dels capitans i la resta de membres de la direcció federativa, la inauguració, una temporada més, de la Lliga catalana.
La Lliga catalana, quelcom més que una realitat
Distribuïts en dos grups (A i B), el torneig compta aquesta temporada amb la participació d’un total de 18 equips -14 dels quals són fundats a Barcelona o a les ciutats de la seva conurbació, mentre que 4 corresponen a la província de Girona-.
Aprovat el reglament d’aquesta nova competició i nomenat el Comitè de Disciplina, el partit que va tenir l’honor d’inaugurar aquesta Lliga catalana va ser el que van disputar els equips del Cornellà Coalesce CC i el Youngsters CC.
La primera instal·lació oficial de criquet, a punt
Fins ara, els partits d’aquesta competició s’havien disputat al Camp Municipal de Beisbol de Montjuïc. A partir d’ara, però, aquesta situació canviarà radicalment en el moment en què s’inauguri el Camp permanent del Criquet català, situat al municipi de Vidreres (La Selva). Aquesta nova instal·lació, que està previst que s’estreni durant el mes de maig, suposarà que per primera vegada a la història, Catalunya disposi d’un camp pensat exclusivament per a la pràctica del cricket, amb les mesures reglamentàries i les dimensions adients per disputar-hi partits oficials.
– La Copa del Món de l’any passat es va retransmetre a més de 200 països i va ser seguida per més de 2.000 milions de persones.
La Fosbury ha volgut parlar amb Robert Masih, vicepresident de la FCC i un dels artífexs que ha fet possible que el criquet –nascut al sud d’Anglaterra i exportat a països de la Commonwealth britànica com l’Índia o el Pakistan, on és un esport de masses- hagi començat a tenir una fase de creixement notòria a Catalunya.
Han passat cinc anys des de la disputa de la primera Lliga Catalana. Com valora aquesta competició?
La Lliga catalana ha estat i és el campionat més important de tots els que hem anat organitzant des de la creació d’aquest organisme. A més de la Lliga catalana i la Lliga catalana júnior, la FCC organitza també la Copa catalana, la Copa Ciutat de Barcelona Jr., el torneig Super Six i el torneig Inter Escolar de Criquet Sala.
Quina és la iniciativa més important que està duent a terme actualment la FCC?
Durant l’any 2014 es van realitzar més de 25 tallers de criquet a Catalunya, la mateixa quantitat que està prevista per a aquest 2015.
A què es deu l’èxit del projecte?
Estem parlant d’un esport d’equip que atrau molt els joves, ja que un cop coneixen la dinàmica del joc, els sembla molt interessant. En aquests moments hi ha diverses escoles que, gràcies a aquests tallers, ja han inclòs la seva pràctica dins de l’assignatura d’educació física, emprant el material i la Guia Bàsica de Criquet que els hi entrega la FCC de franc.
De fet, gràcies a l’interès mostrat pels alumnes i el gran nivell de joc d’alguns d’ells, la FCC va organitzar el 2014 el I torneig Inter Escolar de Criquet Sala, que va comptar amb la participació de diverses escoles en les quals es van realitzant els tallers.
Considera que el criquet encara té molt camí a recórrer a Catalunya?
Des que l’any 2008 es va realitzar el primer torneig oficial de criquet, han estat molts els clubs que s’han inscrit a la FCC i al Consell Català de l’Esport. Fins a aquell moment, només hi havia tres clubs, i cap d’ells era oficial, mentre que actualment són quasi 50 els clubs federats arreu del país.
El creixement d’aquest esport en tan sols set anys, ha sigut espectacular i amb el projecte que s’està realitzant en aquests moments, amb la creació del que serà el primer camp de criquet oficial de Catalunya, s’espera que aquest esport mantingui el seu creixement atès que aquest projecte atraurà nombrosos equips estrangers que voldran formar part de les competicions que allà s’hi disputin.
Actualment, quina és la xifra total de jugadors federats?
En aquests moments, la xifra ronda els 600, si sumem les categories sènior i júnior. El mateix dia que es va presentar la selecció catalana de criquet, també vau donar a conèixer la Guia Bàsica d’aquest esport.
En què consisteix i a quin públic va adreçada?
La guia va ser pensada per tal de facilitar l’aprenentatge d’aquest esport a les escoles d’una forma senzilla, tenint en compte que va dirigida tant als futurs jugadors com als professors d’educació física per tal que, després dels tallers, puguin continuar amb l’activitat als centres escolars.
– La Copa Mundial de Criquet és el torneig a nivell de seleccions més important
Una evolució constant sense defallir
Després de fundar el Catalunya Cricket Club a principis de 2008 i d’aquesta manera fer realitat el seu somni, en Robert Masih va començar una ronda de contactes amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i alguns municipis catalans per oferir-los informació detallada sobre la formació i el registre de nous clubs. Finalitzades amb èxit les diverses negociacions amb les institucions, en Masih va aconseguir organitzar el I Trofeu Català de Criquet, que es va disputar al Camp de Beisbol de Montjuïc i al CAR de Sant Cugat i que va comptar amb la presència de 12 equips. Com a reconeixement a la seva tasca, Masih va ser nomenat Director de Criquet a Catalunya.
Després d’organitzar la primera edició del torneig Copa Independència el 2009, Robert Masih va ser capaç de donar un major impuls a aquest esport un any després, amb l’organització de la primera Lliga catalana de criquet. Durant el 2010 també va arribar el II Trofeu Català de criquet, així com la II Copa Independència.
Els grans èxits assolits amb l’organització de tots aquests tornejos va provocar la creació de la Unió Esportiva Catalana de Clubs de Criquet (UECCC), organisme en què Robert Masih va ser nomenat president. El 2011 també va ser un any important pel que fa a la difusió del criquet a Catalunya, amb la disputa del primer torneig junior Copa Ciutat de Barcelona. Tanmateix, Masih va col·laborar en la sessió de normalització sobre vocabulari bàsic de l’àmbit de l’esport, inclosa en el diccionari de termes esportius publicat per TERMCAT.
Masih va fer un pas més enllà el 2012, quan va organitzar el I Dia Català del Cricket, una jornada de portes obertes a la INEFC, on hvan ser convidades tot tipus d’escoles i famílies catalanes per tal de participar en un dia dedicat a la promoció d’aquest esport.
Això sí, un dels anys cabdals en l’expansió del criquet a Catalunya va arribar el 2013, amb la creació de la Federació Catalana de Cricket (FCC) i la pertinent desaparició de la UECC. A més, durant aquest període també s’hi va organitzar la I Lliga catalana de criquet junior i, especialment important, l’inici del projecte ‘Street cricket’, una sèrie de tallers organitzats al carrer majoritàriament en festes populars de barris i pobles del país.
Una de les primeres passes que va donar el nou ens federatiu va arribar l’any passat, quan es va produir la creació de la selecció catalana de criquet, en un acte que va comptar amb la presència del Secretari General de l’Esport, Ivan Tibau. Malgrat totes les dificultats que la FCC s’ha anat trobant al llarg dels anys, com és el fet de no poder comptar amb instal·lacions adequades per a la seva pràctica, el cert és que a poc a poc, el criquet sembla que va traient el cap gràcies a l’esforç encomiable de clubs, jugadors i directius.
Les accions dutes a terme en els darrers anys – fundació de la Federació Catalana de Criquet, naixement de la selecció catalana de criquet, creació de la lliga catalana, augment constant de federats i major nombre de seguidors, entre d’altres- així ho demostra. Importat per immigrants del sud de l’Àsia, el criquet a Catalunya és encara un esport en plena fase de creixement; no obstant això, l’excel·lent tasca realitzada per persones com en Robert Masih o el mateix Khalid Shabaz permeten albirar un futur esplendorós en un nou exemple de com saber gestionar un esport com a eina d’integració i cohesió social al nostre país.
http://revista.fosbury.cat/banqueta/3966-el-criquet-i-catalunya-una-relacio-que-comenca-a-arrelar.html